Vad bestämmer ett vins karaktär
Kort introduktion
Ingvar Nilsson
INLEDNING
Ofta brukar man säga att ett visst vin är en "typisk representant" av något slag. Typisk bourgogne, typisk Rhone eller något annat. Men kan man säga så. Är det inte så att ett stort antal parametrar påverkar så att kombinationsmöjligheterna är så stora att det kanske inte finns något typiskt mer än vissa gemensamma grunddrag.
Efter att ha varit på ett antal vinresor och på plats fått se och jämföra olika odlingslägen, årgångar, upplevt klimatets närvaro i glaset, olika fatlagringsmetoder m.m. har jag blivit mer och mer ödmjuk inför tanken på att kunna bestämma något vin som "typiskt". All denna kunskap vinodlaren besitter späder på ett gynnsamt vis på den egna ödmjukheten inför komplexiteten hos ett vin. För varje dörr som öppnas och för varje ny insikt, dyker tio nya frågor upp
Låt oss alltså se vilka vinets olika bestämningsfaktorer är
I VINGÅRDEN
Människans inverkan
- det första valet handlar om druvan – val av druva
- därefter har vi hur man bestämmer skördeuttaget genom beskärning
- gödsling och bevattning har naturligtvis också betydelse
- vinstockarnas ålder är avgörande för uttag och koncentration
Vår herres inverkan
En känd vinmakare sa såhär om ett av sina stora viner på en provning jag deltog i, detta vin, mina vänner är ett vin som vår herre skapat jag har bara bistått med lite hantverk
- den första faktorn är jordmån, terroir som enligt många är helt avgörande – titta bara på´klassifikationen i Bourgogne
- klimatet är den andra
- sol och regn den tredje – inte bara hur mycket utan också när
I VINIFIKATIONEN
Fas 1 – vinet tillverkas
Nu kommer vinmakarens hantverk in
- hur sorteras och pressar druvorna, tas stjälkar bort eller ej
- hur lång jäsning och vilken temperatur,
- hur länge ligger skalen med (fermentation och maceration)
- stålkar eller ekkar
- när avbryts jäsningen
- hur blandas olika druvor till den slutliga produkten
Fas 2 vinet mognar
Nu ska förädlingen ske och taninerna omvandlas
- sker en malolaktiskt jäsning? (från äppelssyra till mjölksyra)
- lagring på stora eller små ekfat
- i vilken utsträckning ny ek
- vilken sorts ek
- hur länge på fat vilket bl.a. beror på vinlagar och årgångens karaktär
DÄREFTER – DITT ANSVAR
- hur förvaras vinet i olika handelsled
- hur förvarar du ditt vin
- vilken temperatur har det då du dricker det
- behöver det dekanteras
- vilka glas är bäst för detta vin
- omgivning i övrigt (störande dofter, parfymer)
SLUTSATSER
Så vad tror du själv? Kan man prata om typiska egenskaper? Eller är det bara nonsens då man på skämt pratar om vinsnobbens påstående om typisk södersluttning, doft av ek eller ståltank? Själv blir jag för varje nytt möte med vinmakarna allt mer och mer medveten om alla luckor i mitt vetande.
Men vad gör det vin är ju inte bara en dryck. Det är kulturhistoria, passionerade människor och lust. Så tycker du detta är nonsens – det är OK. Öppna en flaska och njut. Gärna med några vänner eller din kära
Ingvar