Bubbel inför årsskiftet

Ingvar & Eva

1.     livets vatten

“In victory, you deserve Champagne, in defeat, you need it. ”Napoleon Bonaparte

De senaste åren har vi haft tillfälle att besöka Champagne ett antal gånger. De givna besöksmålen är huvudorten Reims med sin magnifika katedral och Eperny som väl får beskrivas som champagnenäringens centrum. I denna lilla stad är ”champagneboulevarden” med de stora champagnehusen ett givet besöksmål. Här kan man få en känsla för flärd, lyx och elegans. Men det är varken billiga eller särskilt unika drycker man kan få smaka på där. Rentav lite av turistfällor om man ska vara elak.

Nej, vik ett par dagar för att åka runt till de små byarna (som Mesnil & Ay) och de mindre kända men ack så bra husen. Allt från riktigt små till mellanstora giganterna. Här möts man av samma öppenhet, generositet och gästfrihet som hos alla andra vinodlare över världen.

Man kan hitta riktigt bra flaskor från 10 Euro och uppåt och kanonårgångsskumpor från 15 – 20 Euro. Se bara till att inte göra som vi; överlasta bilen och få böter från en trevlig men nitisk trafikpolis i Mjölby. Vill du ha mer konkreta tips så hör av dig

Nåväl. Inför det nya året har vi plockat fram några av våra favoriter

2.     Fuskskumpa – ibland prisvärt

Champagne, if you are seeking the truth, is better than a lie detector. It encourages a man to be expansive, even reckless, while lie detectors are only a challenge to tell lies successfully. Graham Greene

Du vet säkert att champagne definieras som ett mousserande vin gjort i distriktet champagne, ett vin tillverkat av tre olika druvor med en mycket väldefinierad metod. Men det finns gott om mousserande vin från andra ställen som faktiskt kan anses vara riktigt prisvärt

*          Chapel Hill, 7649, 56 kronor. Ett enkelt gott vin med doft av äpple. Detta vin gör vi gärna en Kir Royal av, dvs. tillsätter ett par cl creme de casis (svart vinbärslikör) i botten på glaset – en bra början på ett party

*          Cremant de Bourgogne, 7685, 78 kronor. Cremant är namnet på ett mousserande vin i Frankrike från andra regioner än Champagne. Här får du något riktigt bra till ett juste pris, hög syra, god  balans och visst inslag av jäst (brödighet) i doften

*          Pongracz, 7628, 117 kr har länge varit en favorit för oss. Det närmaste man kan komma den äkta varan till ett rimligt pris. Här är smaken lite fyllig/gräddig – en perfekt aptitretare före en måltid

*          Langlois Cremant, 84567, 119 kr, i Loireområdet gör man riktigt bra mousserande vin. Detta är också en favorit. Ett brödigt och kraftfullt vin med stram, frisk och lång eftersmak

3.     The real thing

I only drink champagne when I'm happy, and when I'm sad. Sometimes I drink it when I'm alone. When I have company, I consider it obligatory. I trifle with it if I am not hungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it - unless I'm thirsty. Lily Bollinger

Vi avrundar med den äkta varan. Här blir det svårt att välja. Det finns så mycket bra och nästan inget dåligt. Rent generellt ger de ”stora namnen” (typ Moet) mindre valuta för pengarna än de mindre husen

*          Billecart-Salmon, 7454, 305 kr. Detta hus både kom som etta och två i den stora tävlingen om århundradets bästa champagne. För oss (som haft den fantastiska upplevelsen av att under ett par timmar blivit guidad runt av en de två bröder som driver huset) räcker det med följande; elegans, finess och flärd, Man blir lyrisk!!!

*          Launois, blanc de blancs, 7450, 269. Även här ett oförglömligt minne förknippat med ett besök. Flaskans eleganta form är förförisk bara den. Detta vin är gjort enbart på vita druvor vilket ger en lätthet och elegans. Ett perfekt vin att inleda nyårssupén med

*          André Clouet, 7686, 239 kr. Ett mera fylligt vin,. både fruktigt och jordigt. God syra vilket gör att det passar väl till eleganta rätter på Nyårsafton som sjötunga, hummer eller varför inte till en fiskgratäng

*          Ayla zero dosage, 99532, 309 kr. Detta är ett knastertorrt vin för den som verkligen inte vill ha ett uns av sötma i sin champagne. Friskt med inslag av citrus. Ett fynd för ostronälskaren

*          Jacquart Brut, 7702, 199 kr. Bland de billigaste i klassen men fortfarande ett riktigt bra vin med inslag av mineraler och en god och balanserad syra

4.     Och till detta äter vi

“If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.”(Tolkien)

Men låt oss inte glömma att vinets uppgift ofta är att göra sällskap med och komplettera upplevelsen på tallriken. Här kommer två idéer kring detta. Båda användbara som förrätt på nyårsafton.

4.1     Grillade pilgrimsmusslor med timjan- och tomatsmör

Monika Ahlberg har i sin andra kokbok fokuserat på Örtamat, vilket också är bokens namn. Många spännande och lite nya recept utan att för den skull vara onödig krångliga eller dyra. I denna rätt är det såsen som är klon. Finhacka schalottenlök och koka i lite balsamvinäger cirka 2-3 minuter. Vispa ner smör (viktväktarsamvetet avgör om du ska ta 25, 50 eller 75 gram). Strimla fint soltorkade tomater och det gröna från salladslök (som reserv kan man till nöds ta purjo). Vänd ner i såsen. Repa i några kvistar med timjan, salta & peppra.

Halstra pilgrimsmusslorna. Lägg upp på varma tallrikar och hälls såsen över. Servera med ris eller kanske örtkryddad potatismos, eller varför inte kokt färskpotatis. Allt beroende på årstid.

4.2      Förälskade tigerräkor

En gammal goding från 80-talets Stockholmsscen. Finhacka rödlök, låt puttra en stund i smör eller olivolja. Fyll därefter på med grovt hackade kantareller eller i nödfall champinjoner. Låt puttra ett tag. Vänd därefter i fint hackad röd paprika och så småningom även fint hackad tomat. Därefter grädde och en rejäl skvätt mörk rom (man kan variera med cognac eller calvados efter smak). Finhackad dragon – ganska rikligt. Puttra en stund. Salta och peppra. Så här långt kan man göra i förväg.

Ta tigerräkor eller scampi hacka dem grovt. Halstra snabbt i het panna slå över ytterligare rom. Tänd på (flambera – men glöm inte att stänga av fläkten). Vänd därefter ner scampin i såsen. Smaka av med färskpressad citron. Serverar med pressad potatis. Receptet hämtar sin grundinspiration från Fredriks Erikssons skaldjursbok.