Champagne

och annat som gör livet värt att leva

2000-12-15

 

 

Så här inför årsskiftet börjar det ju bli aktuellt att fundera över vilken champagne man ska njuta av på nyårsafton. Vi har ju att välja mellan allt från billigt fuskskumpa till creme de la creme. Här har jag skrivit samman några förslag hämtade från årets skumpaflod.

1.     Några bra krogar

Men först vill jag slå ett slag för ett par bra krogar. Först och främst har vi Alex Vinbar & Kök på Vegagatan vid Odenplan (08/31 64 40). Man har cirka 200 olika viner varav de flesta kan fås i glas. Mest italienare. Köket går dock inte av för hackor – man är otroligt bra. Senast vi var där hade man plockat hem färsk vit tryffel från Piemonte. Hela lokalen doftade av denna aromatiska gåva från gudarna till oss dödliga. Inte billigt, men minnesvärt – beställ bord i förväg.

Ett något billigare alternativ är Meze på Birger Jarlsgatan 93, mellan Odengatan och Frejgatan. (08/ 15 55 39) Bra grekisk mat med en begränsad men omsorgsfullt vald vinlista. Köket är bra och personalen mycket omtänksam och vänlig – man får lust att återvända. Längre in i lokalen har man ett avskilt och vackert rum där man anordnar vinprovning

2.     Fuskskumpa

Bland fusk champagnerna hittar jag fyra som jag tycker är värda att prova

*         Rotari, 7567 för 96 kr gjord på champagnemetoden

*             Pongracz, 7628 från Sydafrika, still going strong men har sprungit upp i 129 kr. Kanske någoyt dyr, men helt i klass med de enklare champagnerna

*         Jacobs Creek, 7359, från Australien är för 89 kronor ett riktigt bra klipp

*         Chapell Hill, 7649, från Ungern är ett riktigt bra lågbudget alternativ för 59 pix

3.     The real thing

De riktiga champagnerna är ju som bekant indelade lite grovt i tre kategorier; icke årgångsbetecknad, årgångsbetecknad samt prestige champagne. De kostar också därefter

I den första gruppen börjar nu finnas många riktigt bra även under 200 kronor. Här är några förslag

*         Clouet, 7327 har för 178 bagare varit huschampagne en period hos oss. Numera ersatt av Gratiens baschampagne som bara finns i beställningssortimentet

*             Jacquesson, 7470, för 219 spänn tycker jag riktigt bra om. Alla delar inte min uppfattning. Även bland vinjournalister är uppfattningen delad; allt från fynd till ej prisvärd

*             Delamotte 7351 är också ett riktigt fynd för 195 kronor

*             Bollinger är ju aldrig fel (tänk t.ex. på James Bond) och är du stadd vid kassa finns deras special cuvé, 7418 för 279 kronor

4.     Om du är stadd vid kassa

Om du i motsats till mig inte fått restskatt och känner för att ta ett djupt tag i plånboken är här några förslag på årgångs- och prestigechampagner

*         R de Ruinart, 1995, 7637 för 280 kronor är en av de billigare årgångschampagnerna

*         Gosset Brut Grand Millesime, 1996, 7303, är en sann njutning, trivs bäst med rysk kaviar, i nödfall löjrom, men kostar därefter 369 spänn

*         Alfred Gratien Brut, 1990, 7317. Det himmelska året 1990 ger här full valuta för pengarna om än det kanske svider. Har du redan ätit upp din kaviar finns det inget annat att ta till här än hummer och färska ostron

*         Dom Perignon, 1993, 7428, är med sina 825 kronor inget för fattiglappar men kanske ändå det yttersta beviset på att det finns en gud. Hur ska man annars förklara den himmelska upplevelse

5.     Vi har en världsmästare på champagne

Kanske känner du inte till att världens förnämsta champagnekännare heter Rickard Juhlin och är svensk. Han har skrivit två praktverk om champagne som båda är den ideala presenten till livsnjutaren som redan har allt (utom kanske den äkta hornskeden till den ryska kaviaren eller den utvalda tryffelhyveln). Den senaste boken handlar om den milleniumprovning som anordnades i år för att utse århundradets 100 bästa champagner. Champagnedrickarens våta dröm

 

God jul & Gott Nytt År

 

Ingvar